نصب شیرآلات اهرمی

اگر در شرایطی قرار گرفتید که نیاز به نصب شیرآلات اهرمی یا تعوض شیرآلات بهداشتی منزل داشتید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید و تا با نحوه نصب انواع شیرآلات ساختمانی آشنا شوید.

 

شیرآلات بهداشتی

شیرآلات لوازمی هستند برای قطع و وصل و کنترل آب که علاوه بر آب‌رسانی موجب صرفه جویی در مصرف آب نیز خواهند شد. شیرالات در سال‌های ابتدایی که اختراع شد فقط به منظور آب‌رسانی نصب می‌شد. اما در سال‌های اخیر علاوه بر قطع و وصل و کنترل آب، زیبایی و شکل ظاهری آنها نیز از اولویت‌های مهم محسوب می‌شود .

این روزها که در همه خانه‌ها لوله کشی آب و انواع شیرآلات وجود دارد، گاهی اوقات تعویض و نصب شیر جدید از آن کارهایی است که بعد از گذشت چند سال استفاده از شیرآلات باید انجام شود.

شیرآلات بسته به نوع کیفیت و آلیاژی که دارند، ممکن است بعد از گذشت حدودا ۱۰ سال  شروع به فرسوده شدن، کدر شدن، از بین رفتن آبکاری، گرفتگی یا نشست آب کنند که در این زمان شما نیاز به تعویض شیر ظرفشویی دارید.

گاهی اوقات نیز به دلیل علاقه شما برای تغییر دکوراسیون منزل و یا استفاده از شیرآلات لوکس که کمک به صرفه جویی در آب می‌کنند، نیاز به نصب شیر سینک جدید دارید.

اما نکته‌ای که جود دارد این است که نصب شیرآلات با توجه به نوع مدل آن، جدید یا قدیمی بودن شیرآلات متفاوت است. برای مثال، نحوه نصب شیر ظرفشویی شلنگدار با انواع غیر شلنگدار متفاوت است.

پیشنهاد ما به شما این است که، برای نصب انواع شیرآلات از متخصصین این حرفه، که کاملا با نحوه نصب و تعویض این شیرآلات آشنایی دارند کمک بگیرید؛ اما اگر کمی فنی باشید هم می‌توانید این کار را خودتان انجام دهید، به همین خاطر ما در این مقاله به بررسی نحوه تعویض و نصب انواع شیرآلات ظرفشویی می‌پردازیم.

 

شیرآلات بهداشتی کلاسیک

این روزها در هر خانه تقریبا یک دست شیر مخلوط شامل چهار تکه شیر مخلوط دوش حمام، سینک ظرفشویی، شیر روشویی و شیر توالت نصب و استفاده می‌شود.

در گذشته فقط شیرهای مخلوط کلاسیک یا پیچی با کیفیت‌های مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شد. این نوع شیرها توسط یک قسمت برنجی ثابت به نام چپ گرد و یک مغزی برنجی متحرک مجهز به یک واشر لاستیکی آب بندی می‌شوند.

رسوب گرفتن و خوردگی چپ گرد و از بین رفتن واشر لاستیکی از علل چکه کردن آب از شیرهای آب قدیمی و نقطه ضعف عمده

این نوع شیرها محسوب می‌شود.

این شیرها نسبت به شیرهای اهرمی از قیمت پایین تری برخوردار هستند و از لحاظ ظاهری هم ساده و معمولی به نظر می‌رسند.

 

تعمیر و نصب شیرآلات اهرمی

با پیشرفت تکنولوژی و تولید کاتریج شیرهای اهرمی، مدل و طرز ساخت شیرالات بهداشتی دچار یک انقلاب بزرگ شده و شیر اهرمی تولید شد.

به دلیل این که در شکل و طرز استفاده از شیرهای اهرمی تفاوت‌هایی وجود دارد، نحوه نصب شیرآلات تا حد کمی با تفاوت‌هایی همراه است.

البته کلیت شیوه نصب شیرآلات اهرمی یکسان بوده و فقط سایزبندی و ارتفاع و فواصل باعث می‌شود، لازم باشد نصاب شیر از مهارت نسبی برخوردار باشد.

کلا شیرالات به دو شکل دیواری و توکاسه قابل نصب هستند و هرکدام از شیرالات مانند نصب شیر ظرفشویی، روشویی به انواع شیر مخلوط توکاسه و شیر توالت و دوش به روش نصب شیر مخلوط دیواری به سیستم لوله کشی ساختمان متصل می‌شوند.

شیر دیواری به طور مستقیم به اتصال بیرون آمده از دیوار و شیر توکاسه توسط شلنگ و شیرپیسوار به اتصالات لوله کشی آب سرد و گرم وصل می‌شوند .

فاصله ما بین لوله‌های آب سرد وگرم و همچنین شیر لوله شوفاژ رفت و برگشت بسیار مهم است و اگر پس از کاشی کاری این فواصل کم و زیاد شده باشد، برای نصب شیرالات با مشکل مواجه خواهیم شد.

شیرالات و همچنین رادیاتورها ممکن است از حالت تراز خارج شوند که این مساله هم از لحاظ زیبایی و هم از لحاظ استحکام یک امتیاز منفی محسوب می‌شود.

در نهایت به طور کلی می‌توان گفت در موارد زیر به نصب و تعمیر شیرآلات نیاز پیدا خواهیم کرد:

  • تعمیر شیر اهرمی به دلیل چکه کردن
  • تعمیر شیرآلات قدیمی برای تعویض مغزی
  • تعمیر شیرآلات  KWCبه دلیل سفت شدن آنها
  • تعمیر شیرآلات قدیمی به خاطر پوسیدگی واشر شیر آب
  • تعمیر شیر ظرفشویی شلنگدار به دلیل پارگی شلنگ و یا پوسیدگی
  • نصب شیرآلات ساختمانی سرویس بهداشتی به دلیل غیرقابل استفاده بودن شیرآلات فعلی
  • و غیره

 

ارتفاع نصب شیرآلات اهرمی

یکی از بیشترین سئوالاتی که همیشه درباره نصب شیرآلات اهرمی پرسیده می‌شود، ارتفاع نصب شیرآلات بهداشتی و تجهیزات حمام و توالت و… است.

این موضوع تا جایی اهمیت دارد که اگر به خوبی استاندارد مورد نیاز رعایت نشود می‌تواند در آینده مشکلات نصب و همچنین دکوراسیون خانه را نیز به همراه داشته باشد.

همچنین ارتفاع کم یا زیاد باعث مشکلاتی در ستون فقرات و گردن می‌شود. زیرا بلند بودن و یا کوتاه بودن محل نصب شیرها برای افرادی که مرتبا با آنها سر و کار دارند باعث می‌شود یا زیاد خم شوند و یا در دسترسی مشکل داشته باشند.

آنچه که اهمیت دارد این است که در زمان لوله کشی آب استانداردهای تعبیه شیرآلات بهداشتی در نظر گرفته شده باشد.

ارتفاع استاندارد شیرالات جدای از اعدادی که برای راحتی استفاده کاربر از شیرالات است، یک همگونی و هماهنگی با مجری لوله کشی تاسیساتی و سایر بخش‌های ساختمان بوجود می‌آورد

این امر باعث می‌شود هنگام تغییر در اجرای سایر بخش‌های ساختمان، مجری و ناظر با توجه به این ارتفاع و فواصل استاندارد در تعیین تغییرات احتمالی تصمیم‌گیری ‌کنند.

امروزه با طراحی صفحه‌هایی استاندارد برای جانمایی شیرها کار تعبیه مکان شیرها راحت‌تر شده و از نظر فاصله در نظر گرفته شده برای شیرهای پیسوار و یا رادیاتورها و… چندان نگرانی نداریم.

این صفحات در اندازه‌های مناسب تولید می‌شوند و تنها کافی است که سر لوله‌ها با اتصالات نصب شیرها به این صفحات اتصال داده شوند تا استاندارد فواصل از نظر باز بودن و یا پهنا رعایت شود.

این صفحات در اندازه‌های ۵۰ سانتی، ۳۰ سانتی، ۱۵ سانتی و ۵ سانتی طراحی می‌شوند که هر کدام برای نصب شیرها در فواصل مشخص کاربرد دارند.

به طور مثال برای نصب شیرهای پیسوار فاصله ۳۰ سانتی متری از دیواراستاندارد می‌باشد که با نصب زانوهای شیرهای پیسوار بر روی این صفحات و نصب لوله‌ها به این شیرها مشکل اندازه دهانه مرتفع می‌شود و تنها کافی است به صورت تراز بر روی دیوار نصب شود.

از صفحات ۵ سانتی متری برای شیرهای تکی و از صفحات ۵۰ سانتی متری برای رادیاتورها و حوله خشک کن استفاده می‌شود. با انتخاب این صفحات شابلونی اطمینان پیدا می کنیم که فواصل نصب شیرآلات به خوبی رعایت شده‌اند.

 

آکس و استانداردهای نصب شیرآلات

هنگام نصب شیرآلات اهرمی فاصله آکس تو آکس بین آب سرد و گرم دیواری ۱۵۳ میلی متر، فاصله استاندارد شیرهای پبیسوال سرد و گرم زیر سینک ظرفشویی و روشویی ۲۸۰ میلی‌متر فاصله بین شیر رفت و برگشت رادیاتور ۵۰۰ میلی‌متر است.

البته استانداردهای و فواصل دیگری برای شیررفت و برگشت رادیاتور نیز تعریف شده است. اما آن چیزی که در ایران و تهران مرسوم است این فاصله است.

همچنین فاصله تمام شده توالت فرنگی از دیوار طرفین و پشت نیز حداقل ۲۵ تا ۴۵ سانتیمتر است. این فاصله با توجه به سایز توالت فرنگی و ایرانی و ابعاد سرویس بهداشتی و سلیقه اعمال می‌شود. برای هر یک از تجهیزات سرویس بهداشتی نیز یک ارتفاع استاندارد تعریف شده است.

 

نکات قبل از نصب شیرآلات

اگر می‌خواهید شیر آب خانه را عوض کنید، بعد از جدا کردن شیر قدیمی از محل نصب و قبل از نصب شیرآلات اهرمی جدید باید ابتدا چند کار مهم را انجام دهید:

  • محل نصب شیر را تمیز کنید. این کار را با یک سمباده نرم و یک دستمال تمیز انجام دهید و سپس جای آن را خشک کنید.
  • فیلتر شیر پیسوار زیر روشویی و یا سینک ظرفشویی را باز کنید و اگر رسوباتی در آن وجود دارد آن را تمیز کنید. برای این کار یک ظرف آب کنار خود باید داشته باشید تا توری فیلتر را با چند حرکت در آن تمیز کنید. سپس این ظرف را جلوی شیر پیسوار بگیرید و کمی جریان آب را باز کنید تا رسوبات باقی مانده در شیر تخلیه شود.
  • اگر بر روی شیر پیسوار از قبل اثری از نوار تفلون وجود دارد آن را تمیز کنید. قاعدتا نباید باشد ولی برخی از سرویسکاران به اشتباه تفلون کار می‌کنند.
  • حالا باید شیر اهرمی جدید را قبل از نصب بررسی کنید. هرچند اغلب این شیرها روش نصب یکسانی دارند ولی برخی از آنها ممکن است دستورالعمل متفاوتی داشته باشند. مصلا شیر اهرمی ظرفشویی شیلنگ دار هر کارخانه روش نصب متفاوتی دارد.
  • ابتدا با فرض اینکه شیراهرمی ساده درست شده است باید پیچ برنجی کف شیر را از سمت لبه صاف آن که آچار خور نیست در کف شیر سفت کنید.
  • سپس دو شیر پیسوار را که در بسته‌بندی خود شیر قرار دارد را با آچار معمولا ۱۰ یا ۱۱ تخت به آرامی در کف شیر نصب کنید. در نظر داشته باشید که این شیلنگ‌ها از سر رزوه دار در زیر شیر اتصال داده می‌شوند و هر کدام یک واشر اورینگ مانند دارند که برای آب‌ بندی مناسب است. اما با توجه به اینکه خیلی زود فرسوده می‌شود پیشنهاد می‌کنیم کمی تفلون روی آن ببندید.
  • این شیلنگ‌ها معمولا دو سر به یک اندازه ندارند و کوتاه و بلند هستند و دلیل آن هم راحت‌تر بسته شدن و آچار خور راحت‌تر آن‌ها است.
  • یک اورینگ به ابعاد زیر شیر اهرمی در بسته بندی است. قبل از رد کردن شیلنگ‌ها از سوراخ سینک و یا روشویی این اورینگ باید با رد کردن شیلنگ‌ها در زیر شیر قرار بگیرد.

 

نصب شیر اهرمی ظرفشویی

نصب شیرآلات اهرمی با شیرآلات قدیمی به کلی متفاوت است. بنابراین ما در این سری از مقالات تنها به آموزش نصب شیرآلات اهرمی به صورت گام به گام می‌پردازیم.

شیرهای سینک ظرفشویی و روشویی دارای یک علم می‌باشند، که اکثرا علم شیرهای روشویی ثابت و علم شیرهای ظرفشویی متحرک می‌باشند.

یک نوع شیر اهرمی ظرفشویی هم از نوع شیلنگی است که به نام شاوری معروف است. البته باید توجه کنید این سری از آموزش‌های نصب شیرآلات اهرمی به طور کلی برای شیرهای رایج دربازار به کار رفته و بسیاری از شیرالات فانتزی از ساز و کار پیچیده‌ای در نصب برخوردار هستند.

در مقاله نصب شیر اهرمی ظرفشویی می‌توانید به صورت قدم به قدم نصب شیر ظرفشویی اهرمی را یاد بگیرید. برای خواندن آن به این لینک مراجعه کنید.

 

نصب شیر اهرمی روشویی

از دیگر لوازمی که هنگام نصب شیرالات نصب می‌شوند می‌توان به روشویی‌ها اشاره کرد. روشویی معمولا در سرویس‌های بهداشتی، حمام‌ها و درکنار توالت‌های ایرانی و فرنگی برای شستشوی دست و صورت نصب می‌شوند.

در گذشته روشویی‌ها از نوع چینی و سرامیکی بودند اما با لوکس شدن ساختمان‌ها، تحولاتی در ساخت روشویی‌ها نیز به وجود آمد و انواع روشویی کابینتی با کابین‌هایی از جنس ام دی اف، پی وی سی، چوب، شیشه، سنگ و سایر مواد لوکس به بازار عرضه شد. به طور کلی نصب آن‌ها خیلی با روشویی‌های معمولی فرقی ندارد.

در هنگام نصب روشویی علاوه بر محکم کردن روشویی باید به تراز بودن، فاصله تا در و دیوارها و ارتفاع نصب روشویی‌ها توجه کرد.

در مقاله نصب شیر اهرمی روشویی می‌توانید به صورت قدم به قدم نصب شیر روشویی اهرمی را یاد بگیرید. برای خواندن آن به این لینک مراجعه کنید.

 

نصب شیر اهرمی توالت ایرانی و فرنگی

منظور از شیرهای توالت، شیرهای دیواری هستند که با دو پایه بر روی دیوار نصب می‌شوند. این شیرها معمولا در حمام و توالت استفاده می‌شوند.

به خاطر این که توالت‌های ایرانی در پایین‌ترین سطح دسترسی قرار دارند، شیرآلات آن باید در ارتفاعی نصب شوند که به راحتی بتوان آن را باز و بسته کرد.

همچنین فاصله شیرآلات به کاسه توالت نباید آنقدر کم باشد که موجب مزاحمت برای فرد شود و نباید آنقدر زیاد باشد که دسترسی آسان آن را مختل نماید و فرد را با زحمت و دردسر مواجه کند.

در نصب توالت فرنگی رعایت آکس و فواصل، آب بندی بوگیر، تنظیم شناور و خروجی و محکم کردن توالت فرنگی بسیار مهم است.

در آخر کار نیز پس از نصب توالت فرنگی به مانند سایر شیرالات باید تست شوند . توالت فرنگی بسته به جثه کسانی که استفاده می‌کنند استفاده شود.

یک هیکل قوی جثه حتما بایستی از یک توالت فرنگی بزرگ استفاده کند، زیرا بر اثر استفاده بیش از وزن طراحی شده ممکن است به توالت فرنگی آسیب برسد.

در مقاله نصب شیر اهرمی توالت ایرانی و فرنگی می‌توانید به صورت قدم به قدم نصب شیر توالت ایرانی و فرنگی را یاد بگیرید. برای خواندن آن به این لینک مراجعه کنید.

 

نصب شیر اهرمی حمام

به صورت کلی شیرهای حمام و توالت به روی دیوار و توسط اتصالاتی مانند لنگی به لوله کشی داخلی وصل می‌شوند. شیرهای دیواری مستقیما توسط لوله‌های آب سرد و گرم تغذیه می‌شوند.

فاصله شیر سرد و گرم یا اصطلاحا آکس آن ۱۵۳ میلیمتر می‌باشد که در تمام شیرهای اهرمی و غیراهرمی کم و بیش همین مقدار است.

پس از نصب شیرآلات مختلف بسته به نوع شیر بایستی لوازم جانبی آنها نیز نصب و آببندی شوند. در شیر حمام بر روی دوش یک علم ثابت دوش یا علم یونیکا یونیورست متحرک نصب خواهند شد.

علم دوش باید طوری نصب شود که افراد نیاز به خم شدن برای استفاده از آن نداشته باشند. ارتفاعی حدود ۱۷۵ تا ۱۹۵ می‌تواند یک فاصله معقول بین سردوشی و سر شما ایجاد کند. البته ارتفاع سر دوش‌های متحرک قابل تنظیم است.

در مقاله نصب شیر اهرمی حمام می‌توانید به صورت قدم به قدم نصب شیر اهرمی حمام و دوش را یاد بگیرید. برای خواندن آن به این لینک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تهران دوش را در شبکه های اجتماعی دنبال نموده و توسط واتساپ با ما در ارتباط باشید…