آب آشامیدنی بزرگترین نگرانی انسان در عصر آینده است و این چیزی است که همگی ما از آن با خبریم. افزایش جمعیت انسانی و کم شدن منابع آب شیرین بر اثر گرم شدن زمین و آلودگیها بزرگترین نگرانی کشورها برای حفظ حیات خود در آینده است.
در سری مقالات قبل درباره آب و نحوه پیدایش آن بر روی زمین، چرخه آب و انواع آب در طبیعت صحبت کردیم که در لینکهای زیر میتوانید آنها را مطالعه کنید. در این مقاله به آب آشامیدنی و اینکه به چه نوع آبی آشامیدنی گفته میشود میپردازیم.
آب آشامیدنی چیست؟
همانطور که در مطلب قبل گفتیم، هر آب شیرینی جزو دسته آبهای آشامیدنی محسوب نمیشود و قابل خوردن نیست.
آب آشامیدنی به آب بهداشتی قابل خوردن و گوارایی گفته میشود که فاقد میکروب و آلودگی باشد و عوامل بیولوژیکی، شیمیایی و فیزیکی در آن به میزان استاندارد باشد. همچنین مصرف این آب برای انسان عوارض سوء و بیماری ایجاد نکند.
شما با دیدن ظاهر و مزه کردن آب نمیتوانید، قابل آشامیدن بودن یا نبودن آب را تشخیص دهید. برای تشخیص سلامت آب، درجه سختی وجود دارد که یک عدد به نام TDS است.
TDS میزان املاح محلول در آب را نشان میدهد. استاندارد سازمان بهداشت جهانی برای سختی آب قابل آشامیدن عدد زیر ۱۰۰ میباشد. جالب است بدانید میزان سختی آبهای آشامیدنی لوله کشی شهری بالاتر از عدد ۲۰۰ است.
به طور کلی آب سالم مناسب آشامیدن باید ۳ ویژگی زیر را داشته باشد.
الف – آلوده به میکروبها و ویروسهای بیماریزا نباشد.
ب – مواد سمی و مسموم داخل آب نباشد.
ج – مواد معدنی و آلی موجود در آب برای بدن انسان مضر نباشد.
آلودگیهای آب
آب ناسالم باعث مرگ زودرس میشود. اما از طرفی رسیدن به آب سالم و بهداشتی برای آشامیدن در نهایت کار بسیار دشواری است.
امروزه سفرههای آب زیرزمینی، به خصوص در شهرهای بزرگ به دلیل نفوذ فاضلابهای صنعتی، وجود چاههای جذبی، دفع فاضلاب انسانی، استفاده بیرویه از مواد شوینده و پاک کننده شیمیایی، نفوذ کودهای شیمیایی و حیوانی به اعماق زمین دارای مشکلات زیادی هستند.
آب رودخانهها، چاهها، دریاچهها و حتی آبهای ذوب شده یخها و برفها، آلایندههای صنعتی بسیاری دارند.
به دلیل این که بسیاری از این آلایندهها در آب حل شدهاند، جدا کردن آنها از آب نیاز به فناوریهای پیچیده و گران قیمت دارد که برای هیچ دولتی مقرون به صرفه نیست.
به همین دلیل امروزه دولتها تنها به تأمین آب بهداشتی و عاری از میکروب، از طریق کلرزنی میپردازند که البته کلر نیز به نوبه خود مضر و سرطانزا میباشد.
به طور کلی منابع آلوده کننده آب در شهرها را به ۳ دسته میتوان تقسیمبندی کرد:
- آلودگی فاضلابهای شهری و خانگی
- آلودگی فاضلابهای صنعتی
- آلودگی فاضلابهای کشاورزی
یک پاسخ
چطوری آلودگی آب رو در منزل میتونیم از بین ببریم؟